ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Новини

  • Горска ягода-царицата на горските плодове

    Горска ягода (Fragaria vesca) представлява многогодишно тревисто растение с пълзящи стъбла. Класифицира се към семейство Розоцветни (Rosaceae) Този вид ягода не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Родовото име на растението идва от латинската дума „fraga”, което означава ягода. “Fragrans означава аромат по отношение на мирисът на плода. Специфичен епитет “vesca”означава годни за консумация. .

    02.03.2018

    Прочети публикацията

  • ГИНКО БИЛОБА-(GINKO-BILOBA)-ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

    Гинко Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години. Това дърво е последният представител на цял клас голосеменни растения, които съществуват от времето на динозаврите.През последните 15-20 години са направени много проучвания за състава и въздействието на гинко билоба върху човешкото здраве. Лечебната дрога е растителен извлек от листата на дървото, които съдържат 198 активни съставки като флавоноиди и терпен-лактони, изключително активните антиоксиданти кверцетин и кемпферол, както и редките фитохимикали гинколиди и билобалиди.

    28.02.2018

    Прочети публикацията

  • Брезовият сок – чудодеен елексир на природата

    Брезовият сок представлява живата дървесна мъзга на дървото. Събира се чрез дрениране в първите дни на пролетта, когато листенцата едва са напъпили. За целта в ствола на брезата се поставя метална тръбичка, по която изтичат дървесните сокове на растението. Те са особено полезни в края на зимата, защото съдържат в себе си всички живителни съставки на възраждащия се през пролетта живот.  

    26.02.2018

    Прочети публикацията

  • Бяла черница (Morus alba)-Витаминозната бомба

    При думата черница, на много хора в съзнанието им изплуват безгрижните детски години, летата прекарани на село, черните плодчета надвиснали над главите им и стремежа да откъснеш най-голямата черница, а след като похапнете подобаващо доволно от този плод се смеете на омазаните с черно пръсти, а лицата до ушите. В България се срещат два основни типа черница - бяла и тъмно лилава. Без значение от кой вид предпочитате и двата вида черница изобилстват от полезни за здравето вещества.

    Черницата носи латинското име Morus nigra L. и ботаниците го поставят към род покритосеменнни растения. Семейството и е Черничеви. Ареала на разпространението на този вид черници обхваща четири континента Азия, Европа, Африка и Америка.

    На дали има човек, който би объркал вида на черничевото дърво, то рядко достига на размери повече от 15 метра, короната му е силно разклонена, а голяма част от клоните се спускат към земята, правещи вкусните черници достъпни за всички. Листата на дървото са зелени, а плодчетата достигат на дължина до 5 см, продълговати, сочни, с къси дръжки и многосеменни. Узряват в средата на юни до началото на юли.

    Сортове черница В България най-широко са разпространени два сорта черница:
    )
    Черна черница(Moris nigra)
    Бяла черница(Moris allba)
    Освен тези двата се срещат и следните други сортове черница Morus insignis, Morus australis, Morus celtidifolia и др. общо около 10 вида.

    24.02.2018

    Прочети публикацията

  • Мушмулата – неподозирано лекарство

    Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафяво зеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вкус и семена с твърдост на костилка. Мушмулите се берат през септември и октомври. В началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява.Трябва да се берат внимателно, без брулене и тръскане,защото лесно се набиват. Когато брането е преди осланяване, плодовете трябва да се поставят в сандъчета или касетки на дебели от 40 до 50 см пластове и да се съхраняват на хладно и проветриво място. По този начин могат да се запазят до два месеца. Ако са разстлани много на тънко, мушмулите изсъхват, спаружват се и стават негодни за консумация. По време на доузряването мушмулите трябва редовно да се преглеждат,като силно омекналите и смачкани плодове веднага се отстраняват и консумират,тъй като плесенясват и повреждат останалите.

    22.02.2018

    Прочети публикацията