ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Новини

  • Отглеждане на колонна ябълка

    Колоноидните сортове ябълки са от голямоинтерес за любители градинари. Дървесината има малък размер корона, единственият багажника обрасли с къси плодни клонки. Почти всички разновидности на ранна поява на плодове и през втората година дава първо и доста богата реколта.

    20.01.2018

    Прочети публикацията

  • Жълтите малини са незаслужено пренебрегвани

    Няма снимка   За съжаление жълтите малини все още са рядкост у нас. Но добрият вкус, оригинален цвят, добрите добиви и качеството на плодовете са все неща, които ги отличават. Затова привличат все повече интереса на производители и любители. Биохимичният състав на плодовете има някои особености: в сравнение с червените и черни малини в жълтите плодове се съдържат много повече захари и много по-малко органични киселини, а широко разпространените при растенията антоцианини са много малко. Точно това малко количество антоцианин е причина плодовете да не предизвикват алергии и ги прави особено полезни за хора с алергии, бременни жени и деца.

    07.12.2017

    Прочети публикацията

  • Касис - (RIBES NIGRUM) – черното злато сред плодовете

    Касис е храст, който може да достигне височина от 1,5 м. Цветовете са дребни, жълто-зелени на цвят отвън и червени отвътре. Плодовете са кръгли, с диаметър около 0,5 – 1 cm, черни, с приятен, ароматен и леко кисел вкус. Те имат висока биологична стойност. Съдържат 150–300 mg витамин С, 8–12% захари, 3–4% киселини, 1,7% азотни вещества и 1,1% пектин. Богатият и разнообразен химически състав прави плодовете му едни от най-ценните по отношение на хранителната им стойност и лечебни свойства. Частите на растението, които се използват за консумация от човека, са неговите листа и плодове. От началото до средата на юли плодовете на повечето сортове касис са узрели и готови за беритба. С прибирането на ценните плодчета не бива да се закъснява, защото имат склонност към опадване. За какво помага и какво лекува: Дневната доза от витамин С, нужна за човека, може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове и др.) витамин С се запазва. В черните плодчета има богато съдържание на танин, калиеви соли и етерично масло. Той е в  пъти по-богат на витамини от лимона, ягодата, ябълката, вишната и гроздето. Касисът е добър диуретик, помага при болки в стомаха. Листата му имат антиревматичен ефект и спомагат за бързото изхвърляне на пикочната киселина.
    Касис се използва и при лечение на сърдечносъдови заболявания, предотвратяване на сърдечна недостатъчност и съдови инциденти, повишава устойчивостта на стабилните капиляри, намалява артериалната хипертония. Също така той засилва слабо периферното кръвообращение, причинено от менопаузата, прочиства кръвта от токсините, шлаката и лошия холестерол. Някои хора си поставят и леко втриват листа от касис директно върху кожата за лечение на рани и ухапвания от насекоми За какво може да се използва:  Чай от касис – приготвя се от 2 супени лъжици листа, нарязани на малки парченца, запарени в 250 мл вряла вода. Консумира се по 3 чаши на ден, между храненията. Натурален сок –  касисът се измива и се смила в мелачка за месо или блендер. Добавя се вода и се бърка до получаването на гъста смес. След това се слага в дълбок съд на котлона за около 10 минути при 70 градуса. Оставя се да изстине, престоява цяла нощ и се прецежда през двойна марля. Ако искате да подсладите сока, добавете 1,5 кг захар към готовия сок и кипнете на котлона. Затваря се в стъклени бутилки или буркани и се държи на тъмно и хладно място.
    Сладката и компотите от касис са безкрайно ароматни и изкусително вкусни. Експресна маска за лице в домашни условия – направете каша от плодовете и ги минете през ситна цедка, за да се отстрани кората. След това към получената смес се добавя една чаена лъжичка мед. Препоръчва се да използвате органичен бял мед, който е с по-мека и маслена текстура и не причинява раздразнение дори на чувствителна кожа.

    25.11.2017

    Прочети публикацията

  • Какви фиданки и плодни храсти се садят през ноември-декември

  • ПРАВИЛА ПРИ ЗАСАЖДАНЕ НА ОВОЩНИ ФИДАНКИ

    Разстоянията на засаждане са от основно значение, особено ако ще се засаждат повече бройки фиданките . Тогава е препоръчително овошките да не се засаждат разпръснато из цялата градина, а да се подредят в редове. Желателно е дръвчетата от един вид да са групирани заедно, за да могат да се опрашват по-лесно, както и да се извършват различни агротехнически дейности, които са характерни за тях - например резитба, пръскане с продукти за растителна защита и др. Какво още да имате предвид: . Фиданките  да стоят на определено отстояние от оградата на съседите. . Не бива фиданките  да се засаждат много близко, особено ако видът е бързо растящи или образува по-обемна корона. . При засаждане на нова овощна градина, в зависимост от вида и растежната сила на подложката, се препоръчват съответно схеми на засаждане.

    20.11.2017

    Прочети публикацията