ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

ГИНКО БИЛОБА-(GINKO-BILOBA)-ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

             

   Гинко-Билоба

Гинко-Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години. Това дърво е последният представител на цял клас голосеменни растения, които съществуват от времето на динозаврите. Според образци от Североизточен Китай съвременното гинко има много малко разлики с онова от Юрския период. През плиоцена (преди 5,3–1,8 млн. години) популацията на гинко рязко намалява и се запазва само в един малък район на централен Китай.Гинко е листопадно дърво, до 20–35 m на височина, а на възраст достигащо до 2500 години. Листата са ветриловидни, 5–15 cm дълги. Семето е дълго 1.5–2 cm, в месеста обвивка с формата на джанка с размер 2–3 cm, която съдържа маслена киселина, която придава отвратителната миризма на плода. Семето, след като се обели, се ползва за храна в Китай и Япония. Гинко е двудомно, т.е. женските и мъжките цветове са разположени на отделни растения.

Мъжките дървета образуват зелени на цвят реси, които разпръскват прашец. То е голосеменно растение – семената му не са вътре в зреещ плод, а всяко едно от тях има собствена месеста обвивка, която защитава зародиша от неблагоприятни въздействия. Приличащите на дребни сребристо-жълто-оранжеви сливи или кайсии топчета, с размер 1.5-2 см, които ражда женското дърво, не са плодове, а ovules. След оплождането те се преобразуват в семена, които са изградени от три слоя: мека, месеста обвивка (sarcotesta) и твърда част (sclerotesta), която наподобява черупка на шам-фъстък, и най-вътрешен слой-ядка (endotesta), състояща се от зародиш, обграден с хранителна тъкан. От тук идва и името на дървото - “сребърна кайсия”, което на японски се произнасяло като “ginkyo”.
Гинко е средно голямо широколистно дърво, високо до 20-35 м, като отделни екземпляри в Китай достигат и повече от 50 м.

                                         Отглеждане

Гинко вирее на надморска височина до 1500 м. Понася температури до -30 градуса. Най-добре се развива на слънчево място, когато поне половината от деня е пряко огряно от слънцето. Притежава висока устойчивост на атаки от насекоми и на гъбични, вирусни и бактериални болести. Достига височина до 50 м. Средният му годишен растеж е 50 см - 120 см. В големите летни горещини, в първите няколко години от развитието си, се нуждае от поливане един път седмично. При климатичните условия у нас, в България, разсаждането на гинко се извършва от началото на ноември до края на април.

При това – колкото по рано, толкова по-добре. Когато е в биоразградими кофички, разсаждането му се прави по всяко време на годината.

Здравословни ползи на листата от гинко билоба:

 1. Ако страдате от депресия или хронични промени в настроението,

Гинко-Билоба е доказано средство за отстраняване на тези чувства, като балансира вашите хормонални нива и подобрява настроението ви. Най-обещаващи резултати са показани при възрастни хора, особено тези, които страдат от депресия в резултат на познавателни затруднения, резултатите от изследванията върху млади хора, страдащи от депресия също са обещаващи.

 

2. Един от най-ценените странични ефекти на екстракта от гинко билоба е неговото въздействие върху познавателните способности. Някои изследвания са показали способността на гинко билобата за подобряване на паметта, концентрацията и стимулирането на творческото мислене. Полемиката, разбира се, произтича от това дали това е плацебо ефект, тъй като лечебните ползи от гинко билобата са толкова известни и добре познати, че милиони хора по света се обръщат към гинко билобата за стимулиране на мозъчната дейност.

3. Екстрактът от гинко билоба също е свързан с понижаване на кръвното налягане и премахване на кръвни съсиреци в рамките на сърдечно-съдовата система. Тези ефекти, в комбинция, могат да бъдат от изключителна полза за здравето на сърцето. Дилатираните кръвоносни съдове намаляват натоварването на сърцето, докато премахването на кръвните съсиреци намалява значително шансовете за инфаркт или инсулт.

 

4. Изследванията показват, че гинко билобата е в състояние да увеличи и стимулира притока на кръв към крайниците в тялото, включително кожата и основните органи, снабдяването на цялото тяло с кислород води до увеличаване на енергията и силата. Това повишаване на притока на кръв помага на хората, които страдат от лоша циркулация и накуцват, позволявайки им да ходят по-дълги разстояния, без болка. Гинко билоба често се приема от хора, които страдат от подагра, тъй като тя има изразени противовъзпалителни свойства.

 

5.Гинко-Билоба има леки аналгетични свойства вероятно в резултат от противовъзпалителни й свойства.

С други думи, когато възпалението намалява и болката си отива. Това прави гинко билобата популярен вариант за хора, които се възстановяват от травми или рани, както и на тези, които страдат от хронично главоболие.

 

6. Втората най-честа причина за използване на гинко билоба е мощния ефект върху зрението. Съдържащите се антиоксиданти в гинко билоба запазват очната система здрава като я предпазват от оксидативния стрес, като по този начин се предотвратява дегенерация на макулата и появата на катаракта.

 Ето как можем да си направим чай от листата на гинко билобата:

Сварявате две чаши вода, махнете водата от огъня и сложете в нея една шепа листа от

Гинко-Билоба. Оставете да се запарят за 10 минути, след това прецедете и се насладете на чая  

   

                               

                                    ВАЖНО:

* Събраните в града или крайградските райони листа не е екологично чист продукт;

">Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,жълта малина,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,ябълки, круши,дюли, мушмули, череши,бяла черница(moris allba), вишни, кайсии, праскови, сливи,гинко-билоба-тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации