ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Мурсалски чай здравословно чудо

Мурсалски чай, познат още като пирински, триградски, алиботушки или шарпланински, лекува редица заболявания. Билката се е появила по планинския рид Мурсалица над родопското село Мугла преди много години и расте само в определени части на Родопите, Пирин и Славянка. Сега всички знаят, че едно от тайните чудеса на България има антимикробно и противовъзпалително действие. Като антиоксидант пречиства организма, а действието му е познато в народната  медицина от векове.

Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка в балканските народни традиции. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират драстично дори в съседни региони, за традиционните рецепти се използват два вида на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай. 
 
Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се използвала още от древните гърци, но не само за направата на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и др.
 
Редица съвременни изследвания доказват полезните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били доказани антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са описани обстойно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система

Едно от чудесата на Родопите е Мурсалският чай (Sideritis scardica) – чаят на дълголетието и най-полезната билка, растяща в България.

Днес Мурсалският чай е добил световна популярност и е изследван дори от японски учени, които за пореден път доказват благотворното му въздействие върху множество заболявания.

Мурсалският чай съдържа: флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен , както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, които обясняват фармакологичното широкоспектърно действие на този уникален растителен вид.

Купи истински екологично чист мурсалски чай!

Кога е препоръчително да пием мурсалски чай?

Кашлица и възпаление на сливиците

– Превенция от ракови заболявания

– Бронхит, бронхиална астма

– Грип

– Чернодробни заболявания (6-8 стръка от билката се варят в 1л вода 3 мин; пие се по 1 винена чаша преди ядене)

– Астма

– Депресия (едно научно изследване, проведено от немски учени установява благотворното му въздействие при депресии и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

– Превенция на остеопороза

Други качества на мурсалския чай:

– много силен антиоксидант

– понижава кръвното налягане, с което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

– предпазва от развитието на атеросклероза

– има антибактериално действие, благодарение на голямото наличие на флавоноиди

– подсилва имунната система

– препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания

Мурсалският чай е и една от малкото билки, подходящи за деца под 5 години.

В Института по ботаника проучват свойствата на мурсалския чай и установяват неговото благотворното влияние както на чернодробни, така и на редица други заболявания, но най-изумителното му качество е, че забавя стареенето. Може би това е най-добрата билка при кашлица.

Някои наричат чудното растение  „българската виагра”.

Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и арома.

                                                                          
                                           Как се приготвя мурсалски чай?

Търсете на пазара или си наберете цели стръкове мурсалски чай, не само цветовете. Качественият мурсалски чай е със светлозелени мъхести стръкове и жълт цвят. В тенджерка с 1 литър вода поставете 4-5 стръкчета чай. Варете на тих огън 5 минути до оцветяване на отварата в златист цвят. За три хубави чая са необходими само едно-две стръкчета.

Може да комбинирате мурсалския чай с други планински билки като мащерка, липа, мента или шипки за по-богат вкус и аромат. При комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, която предпазва от рак, засилва имунитета и притежава силно антиоксидантно действие.
                    МОЖЕ ДА КУПИТЕ ТУК

« Назад към всички публикации