ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Цветовете на розата говорят

Данни за появата на розите съществуват още от времето на Асилия и Вавилон. За това свидетелстват и рисунки останали от 1600 г. пр. Хр. Такива останки са намерени в стена от двореца на цар Минос в Кносос. Смата се, че родина на розата е Мала Азия, а от там по-късно цветето на любовта е пренесено в Гърция и след това до всяко кътче на планетата.

И до днес остров Родос носи названието за острова на розите. Смята се, че някога там прекрасното цвете растяло в изобилие. Още в Древен Рим са били отглеждани много рози, а по времето на официалните церемонии на Римската империя розите присъствали навсякъде. С тях били кичени сгради, улици, хора, животни, карети и т.н.

След падането на Рим са загубени много от сортовете на розата, а през годините на Средновековието отново са завъдени в някои европейски градини.

По време на републиката римляните смятали розата за олицетворение на строга нравственост и я използвали като награда за забележителни дела.

Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena пък се превръща най-голямото богатство на Казанлъшкия регион и символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни.

Но стига толкова за историята на това нежно и ухайно цвете. Освен богата история, то носи със себе си и голяма символика. По време на Викторианската епоха се създават множество "речници" за значението на различните цветя, към които човечеството с обръща с любопитство и до днес.

Днес символиката на розите е поизгубила своята популярност, но това не ви лишава от възможност да отправите конкретно любовно послание именно чрез царицата на цветята. Любовта говори на универсален език, а розата, както знаем е неин посланик по света.

                               
Тъмно червена роза – красота, страст






Червена роза – любов, внимание











 Оранжева роза – очарование






Жълта роза – радост, приятелство, ревност, надежда, свобода





Бледо лилава роза – прелест, уникалност






Бяла роза – невинност, чистота, тайна, страхопочитание, смирение, истинска любов






Роза с цвят на праскова – скромност, признателност, възхищение, симпатия







Бледо розова роза – изящество, радост, щастие






Тъмно розова роза – благодарност, приятелство, уважение








Бургунди роза – символизират страст, надхвърляща






Сини рози - символ на невъзможното и мистичното







Зелени рози – символизират мир и духовно възраждане






Разсадник Flower-Garden plant предлага-рози,мини рози,чаен-хибрид рози,малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,бяла ягода,жълта малина,годжи бери,нар,райска ябълка,смокини,ягоди тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации