ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Знаете ли, защо до лозето се садят рози?

Като индикаторни растения те показват дали идват брашнеста мана и сиво гниене

Ако сте били на италиански лозя, най-вероятно е привлякла вашия интерес следната картина: красиви розови храсти са засадени в началото и в края на лозовата плантация и често са и между редовете на лозите.

Защо ароматните рози растат по тези места, само за красота ли? Не.

Това не е никак случайно. Лозарите обясняват, че ширещите се по света над сто и петдесет сорта рози и безкраен брой хибриди, вариращи по размер от няколко сантиметра до няколко метра, не са в лозето с декоративна цел...

Смисълът на засаждането им покрая и в средата на масивите е друг.

Розата действа като "страж", а ако трябва да го кажем с езика на науката, тя е "индикаторно растение".

Тя е много чувствителна и винаги е била подложена на атаката на всички видове заболявания и насекомни вредители, и то преди лозите.

Розовият храст е като показалец за бъдещото здраве на лозите. И по него се срещат най-опасните болести - брашнеста мана и сиво гниене (botrytis), както и кореново гниене и бактериален рак. Розите са и първите, които се нападат от паразити - на първо място акари.

Доказано, че паразитите и заразите атакуват розовите храсти винаги около една седмица преди лозята.

А така лозарите, и основно винопроизводителите в Италия, се ориентират, че опасностите идват и имат достатъчно време да вземат ефективно решение за пръскане.

В Италия, и във Франция, а вече на

някои места и у нас лозари прилагат това и опазват лозята. Пробвайте и до асмите и няма да сбъркате.


« Назад към всички публикации