ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Попска круша резитба

                                      Попска круша резитба

Съчетанието на лятното отстраняване на тези клончета и оставянето на повече плодни пъпки във връхната част на дървото при зимната резитба, допринася за създаването на съподчиненост между страничните рамена в горната и долната част на короната и предотвратява прекомерното засилване на растежа във върха.

В последните години вретено се препоръчва за формиране и на крушовите дървета. Формировката е много подходяща, когато се отлежат повече дръвчета, които могат да се засадят по-близко едно до друго и така да се спести място.

Все пак трябва да се има предвид, че сортът Попска круша е силно растящ, т.е. важно е дърветата да се засаждат на по-голямо разстояние - 2.5 м.

Вретено представлява пресечен конус с височина 2,5-3 метра, има 8-10 полегати рамена, които постепенно намаляват във височината на короната.

                                         Акценти при резитбата

След засаждането дръвчетата се съкращават на височина 80-90 см. Ако фиданката има предивременни клончета, премахват се тези, които са на височина до 50 см над почвената повърхност. Отстраняват се и клончетата, растящи изправено и близо до мястото на съкращаването на стъблото. Всички други се оставят и не се съкращават.

При зимната резитба на втората година водачът се съкращава на 50-60 см над най-високото рамо. Останалите конкурентни клони се премахват.

При третата и четвъртата година при зимните резитби с продължителя на водача се постъпва така, както и през втората година. Когато продължителят на водача е много силен, той се замества с конкурента му, който се съкращава на 50-60 см. Ако продължителят не е достигнал нужната височина, оставя се да расте, без да се съкращава.Следващите резитби са за довършване на формировката и за плододаване. Когато дървото е достигнало височина от 2,5-3 метра, водачът се съкращава. Прави се в близост до наведена, с плодни пъпки двегодишна клонка. Рамената, които се намират в основата на короната, се съкращават, след като запълнят определеното им пространство, и започнат да се преплитат с рамената на съседните дървета. През петата година дърветата вече са встъпили в пълно плододаване. Всички лакомци, счупените и сгъстяващите короната клонки и клончета се премахват.По принцип късите и слабите клончета не се режат, но ако са разположени нагъсто, премахват се тези, които се намират от долната и от горната страна на клоните. Сложните плодни клонки се премахват или се режат на 1-2 пъпки.

Ако дръвчето расте силно към върха, прави се лятната резитба, при която се премахват всички силни дървесни клончета, разположени в горната част на короната.


« Назад към всички публикации