Овощен и декоративен разсадник FLOWER GARDEN

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Кафето е много ценен ресурс за градината

Много хора просто изхвърлят утайката от кафе, след като си сварят напитката. Да се наслаждаваш само на чашата си с кафе обаче не е достатъчно, защото то може да е полезно още много неща. 

Цветята много обичат кафе, но не горещо и в течно състояние като нас, хората. Може да подхраните растенията си както с утайката от кафе - от машина, джезве или капсули, така и с люспите от прясно изпечено кафе. От тях те получават магнезий и калий. Кафеените люспи са чудесно средство за наторяване на почвата на растенията. То я прави перфектна за растения като азалии, рододендрони, хортензии, камелии, гардении, орхидеи и много др. Достатъчно е само да поръсите почвата с люспите от кафе преди да я полеете.

Ако пиете кафе от капсули, не бързайте да ги изхвърляте - премахнете фолиото и извадете утайката. След като е минала през машината, то е надупчено и лесно може да го повдигнете с нож или ножица. Кафето от утайката прави почвата още по-плодородна. Когато добавяте утайка от кафе директно в почвата, предварително я разровете малко отгоре и след това поръсете.

Ако наръсите с утайка от кафе около цветята в саксии в дома си, котката ви ще престане да ги бута и да си играе с листата. Миризмата на кафе отблъсква котките. Други аромати, които имат същото действие по отношение на котките са оцет и цитруси. Те обаче имат друго действие върху почвата. 

Ако имате компост, може спокойно да добавяте утайката

от кафе там. Ако кафето е в хартиени филтри, хвърляйте го с тях. В компост използваното кафе помага да се добави азот. 
Прясното кафе повишава киселинността на почвата, но утайката е по-скоро неутрална. 

Утайката от кафе ще привлече повече земни червеи в градината ви. Те правят земята рохка и по-лесна за обработка. Кафето помага на микроорганизмите, полезни за растежа и цъфтежа на растенията. Смесете утайката от кафе с мулча, който използвате в градината си. Така ще предпазите растенията и от набезите на охлюви и диви зайци. Репелент срещу мравки
Поръсете с изсъхнала утайка от кафе местата в къщата ви, където има мравки Ако в двора имате купчинки от мравуняци, изсипете по-голямо количество утайка директно върху тях. Репелент срещу котки.Средство против котки – Котките в квартала ви използват вашата градина като лична тоалетна?Утайката от кафе ще ви помогне да ги държите надалеч.

Сместа от зехтин и прясно кафе ще потисне растежа на плевелите в градината. Не го използвайте обаче за доматите - не им се отразява благоприятно.  

Направете си течен тор за растенията с чай от кафе. Добавете 2 чаши утайка към 5 литра вода и оставете да престои една нощ. Можете да използвате тази смес като течен тор за градински и саксиени растения. Отварата е подходяща и за подхранване на листната маса.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,бяла ягода,малини,рози,годжи бери,нар,райска ябълка,смокини,ягоди тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации