ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

ГРОЗДЕ СОРТ НАДЕЖДА

Сортът Надежда е получен при кръстосването на сортовете Войводово 4 и Май 3. Листът е средно голям, петделен, понякога триделен, отгоре почти гладък, гол. Опашният вряз е отворен, лировиден, с остро дъно. Често листът е извит надолу поради пречупването на главния нерв към средата (характерно). Дръжката на листа е средно дълга.

Гроздът е средно голям, коничен, рехав. Дръжката му е дебела, жилава. Средната маса на един грозд е от 400 до 450 г.

Според вкуса има мискетов, сладък, леко тръпчив, сочен вкус. Зърното е много едро, продълговато. Кожицата е средно дебела, крехка, жълто-зелена, а при добро огряване - кехлибарена. Консистенцията е месеста, хрупкава. Вкусът е приятен, неутрален. В едно зърно има по 2 семена. Средната маса на едно зърно е 7,5-8 г.

Надежда се отнася към групата на много ранните сортове грозде. Гроздето му в района на Пловдив узрява през първата половина на август. Лозите са силно растящи, с добра родовитост и добивност. При формировка омбрела коефициентът на родовитост е 1,32. Средният добив от лоза при тази формировка е около 8 кг, а от декар - около 2000 кг. Изисква смесена резитба с плодни пръчки с по 12-14 очи и чепове с по 2 очи. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Сортът Надежда не е склонен към изресяване и милерандаж. Подходящи за него са подложките Шасла X Берландиери 41 Б и Берландиери X Рипария СО4. Устойчивостта на лозите към мана и оидиум е в границите на останалите десертни сортове. Най-добре се развива и плододава при богати, плодородни почви и напояване.

По механичен състав на гроздето Надежда е типичен десертен сорт. Има висок процент на зърна в грозда и нисък на кожица и семена в зърната. При технологична зрелост на гроздето съдържанието на захари е от 16 до 17,1%, а на титруеми киселини - 6,5 г/л. Гроздето е с много добра транспортабилност, като запазва добре външния си вид.

Сортът Надежда притежава изключително добри биологични и стопански качества. Има ран срок на узряване с висока родовитост и добивност. Гроздовете са типично десертни с много едри и изравнени зърна. Засега той превъзхожда по едрина на зърната си най-ранните сортове, в това число и Суперран Болгар. Подходящ е за отглеждане при надморска височина до 1000 м.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-» Сортово разнообразие при лозата, Бели винени сортове лози, Червени винени сортове лози, Бели десертни сортове лози, Червени десертни сортове лози, Бели безсеменни сортове лози, Червени безсеменни сортове лози, Комплексно устойчиви на болести тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации