ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Неприятели по розите

През периода на активен растеж розите са много уязвими и изискват допълнителни мерки за защита, тъй като новообразуваните им пъпки и първи листа са източник на храна за вредителите и техните ларви.

Много градинари не могат веднага да разберат кой яде розови листа. Опасността се носи както от листни въшки, така и от гризащи се паразити: гъсеници, бръмбари,  (особено техните ларви). Чрез намаляване на размера и увреждането на повърхностите растението забавя растежа си, обемът и продължителността на цъфтежа намаляват. Гризащите вредители са способни на следното:

  • гризане на пулпата на листата около вените под формата на дупки, докато вените остават непокътнати;
  • гризане по краищата на листа (обикновено къдрава);
  • извършване на проходи през тялото на листата (добив) и стъблата на растенията;
  • яде пъпки и венчелистчета от външния ръб;
  • яде тичинки .

Най-често срещаните смучещи насекоми, които увреждат розовите храсти, са акари, листни въшки, насекоми и цикади (особено розови мухи). Горните вредители могат да се появят както в защитена, така и в открита почва.

  

 Листна въшка

Често цели колонии листни въшки нападат розовите храсти. Обикновено тези насекоми са разположени на гърба на листата или на стъблата, цветните издънки и пъпките. Ларвите на тези насекоми трудно се различават поради изключително малкия им размер. Но те бързо растат и се развиват в големи, безкрили индивиди, които скоро се превръщат в основополагащи жени, като произвеждат потомство от поне 100 ларви. В рамките на 8-10 дни новоизлюпените ларви растат и отново раждат друго потомство.И така годишно се раждат до стотици хиляди паразити.

Наличието на листни въшки върху растенията може лесно да бъде идентифицирано от повишената активност на мравките, хранещи се със сладкия сок, отделян от тези насекоми. Те обикновено пазят селищата на тези паразити и дори прехвърлят женските си на нови, все още не населени места, за да организират нови селища.



Зелени гъсеници на рози - ларви на хименоптери

Blennocampa pusilla  - първите симптоми на нимула могат да се наблюдават през май. Розовите листа се навиват в характерно руло, вътре в което през лятото яйцето излюпва белезникава и след това зелена ларва с дължина 8-9 мм, навита във формата на буква С. Засегнатите листа пожълтяват, деформират се и целият храст отслабва.

 





  Caliroa aethiops- ларвите на вредителя се хранят от горната страна на розовите листа от юни до август. Те са жълто-зелени с червена глава и покрити с дебел слой тъмна слуз. Тялото на ларвите е дълго 10 мм, с форма на клуб и е снабдено с 11 двойки крака. Ларвите на мицела изяждат паренхима, оставяйки само инервация на листа. Това води до т.нар листен скелет. Листата на засегнатия розов храст стават кафяви, изсъхват и падат.

      

 

 





, Arge Pagana ( Arge Pagan )
- ларви

Хранят с листата на розите, изяждайки листа от брега до основната линия, причинявайки т.нар. гълъб. Гъсениците достигат дължина около 3 см, оцветени са в светло зелено, докато главата е жълта. Тялото е покрито с множество черни петна или светложълти ивици. Коремът по време на изхранване е характерно огънат нагоре във

вертикално положение или навит надолу. През годината се развиват две поколения вредители - първото през юни и второто през август.

 

 
 

Трипсите

Миниатюрни насекоми, принадлежат към реда на цианоподите и се разпространяват почти навсякъде. Дължината на телата им може да варира от 0, 5 см до 1, 4 см. Краката са здрави и тънки, имат уникални всмукващи елементи. Оралният апарат е добре развит, насекомите лесно пробиват растителната тъкан и абсорбират клетъчния сок.

Един от малко познатите вредители по розите е галообразуващата оса (Diplolepis rosae). Тя е малко крилато насекомо, което през пролетта снася до 60 яйца в набъбващите пъпки на розите. Там те остават като на склад докато някоя от значително по-рядко срещащите се мъжки оси не ги оплоди.

Появилите се ларви първо се хранят с пъпката, а по-късно навлизат и в дървесината. В резултат от хранителната активност на ларвите се образуват сферични мъхоподобни образувания, познати като гали. Отначало те са зелени, а впоследствие стават светлооранжеви, локализирани в мястото на клетъчната деформация. През целия си живот ларвите обитават галите и се хранят със сърцевината им. На практика

наличието на гали по клонките на розите не причинява съществена вреда, но като цяло те загрозяват растенията. Борбата е елементарна – изрязване и изгаряне на заразените стъбла.

Специфични признаци, че розите ви са нападнати от агрилус:

-изядени крайчета на листата по периферията от възрастния агрилус
-специфични отвори по стеблата
-пожълтяващи в последствие почерняващи стъбла
 


Agrilus cuprescens

Превантивни мерки - пръскане непосредствено преди цъфтежа на равни интервали до юни.
Проблема е, че трябва да се улучи момента преди снасяне на яйцата.
Веднъж снесени в стеблото ларвите могат да бъдат премахнати само чрез механично премахване на заразените стъбла, препаратите по-никакъв начин не могат да повлияят на ларвата.
Незабавно унищожете  отрязаните заразени стъбла чрез изгаряне.
Не засаждайте рози в близост до капини и малини, агрилуса напада и тях и така може да го привлечете към розите.

 

 

 

Акарите

Най-често срещания акар по розата е червения акар. Това са много малки, едва забележими с невъоражено око неприятели. Те зимуват по кората, по опадалите листа на културните и плевелни растения.Акарите смучат сок от долната страна на листата. Нападнатия лист на розата се покрива с жълти точици, които се сливат и покафеняват, като остават незасегнати само жилките. Листата опадват преждевременно. От долната страна на нападнатия лист се вижда много нежна паяжина, където акарите снасят яйцата си.

 

 

 

Cicadidae

 - един от най-малките вредители от насекоми (дължината на тялото на възрастен индивид достига само 3-4 мм). Има два чифта крила и дълги задни скачащи крака.Насекомото атакува листата на растенията, изяжда месото от тях и полага ларвите в стъблата на розите. Цветните листа пожълтяват и опадат бързо. Когато избирате как да пръскате роза от този вредител, е по-добре да дадете предпочитание на стандартни инсектициди (например "Aktara"), въпреки че ще бъде най-правилно да се извършват навременни превантивни мерки по време на есенните земни работи.

 

 

Ягодов хоботник  (Anthonomus rubi)

Картина на увреждането: Неотворените цветни пъпки висят на полусрязания цвят или са паднали вече на земята.
Причина: Това е бръмбар с големина около 3 мм, появява се в края на април / началото на май снася яйцето си в затворения все още цвят и след това го унищожава. В резултат на това пъпката не се отваря, а ларвата на бръмбара е защитена.
Профилактика / контрол: Розите трябва да се преглеждат редовно през април и засегнатите пъпки да се отстранят бързо и да се изхвърлят с битовите отпадъци.

 
 
 
Майският бръмбар - (Melolontha melolontha) 
 
Майският бръмбар (Melolontha melolontha) е често срещан вредител на зелените площи. В края на пролетта те често могат да се видят по дърветата. По време на полета насекомото жужи силно и по този звук те лесно могат да бъдат разпознати. Възрастните се хранят с тичинките на розите листа от розите в градини и паркове. Може личинките на бръмбарите да ядат корени на растенията, което води до тяхната смърт.

 

 

 

Diplolepis rosae

Diplolepis rosae. Тя е малко крилато насекомо, което през пролетта снася до 60 яйца в набъбващите пъпки на розите. Там те остават като на склад докато някоя от значително по-рядко срещащите се мъжки оси не ги оплоди.

късно навлизат и в дървесината. В резултат от хранителната активност на ларвите се образуват сферични мъхоподобни образувания, познати като гали. Отначало те са зелени, а впоследствие стават светлооранжеви, локализирани в мястото на клетъчната деформация. През целия си живот ларвите обитават галите и се хранят със сърцевината им. На практика

 

 наличието на гали по клонките на розите не причинява съществена вреда, но като цяло те загрозяват растенията. Борбата е елементарна – изрязване и изгаряне на заразените стъбла.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-рози,мини рози,чаен-хибрид рози,малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,бяла ягода,жълта малина,годжи бери,нар,райска ябълка,смокини,ягоди тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации