ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

МАЛИНИ РАЗМНОЖАВАНЕ,РЕЗИТБА,БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

Малина е

е полухраст – с многогодишно коренище и с непълен двугодишен цикъл на развитие на надземната част (издънките). Тя е била позната на човека още от каменната епоха. фактът, че тази култура се среща в големи естествени горски находища у нас показва благоприятните почвено-климатични условия на България за отглеждането й. Ботанически, морфологични и биологични особености

  Кореновата система на

малина есе състои от коренище и придатъчни корени. Централен корен имат само растенията, получени от семена. Кореновата система е разположена плитко, което определя голямата взискателност на тази култура към почвена и въздушна влажност. Корените се разбиват обикновено в хоризонтално направление и достигат на няколко метра встрани от храста. Не понасят преовлажняване на почвата!

Всяка година по корените се образуват пъпки. Зачатъците на тези пъпки се формират от лятото до есента и са в различна фаза на развитие – от малки подутини до кълнове с дължи-на 7-8 см, като някои от тях излизат над почвената повърхност още същата година. Останалите прорастват през следващата година и образуват надземна част на малиновото растение – малинови издънки. Те, в зависимост от това кога са образувани, пъпките по коренището са с различна сила на развитие. Растежът на издънките обикновено приключва през септември, а при топло време продължава и през следващите месеци.

малиновите

Пъпките по издънките се формират в пазвите на листата през първата година. Те са обикновено смесени и от тях се развиват плодни клончета и листа. Разположените в долната третина на издънките пъпки са обикновено по-слабо развити. До всяка основна пъпка се образуват още 2-3 резервни, разположени отстрани и отгоре на основната. Една от тях се развива при повреждане на основната и тогава се получава по-нисък добив.

Цветните пъпки на

малина

Формата, едрината, химическият състав, оцветяването, здравината на свързване на отделните плодчета в съставния плод и отделянето от плодното дъно са характерни за всеки сорт.

Оглеждане на

малина

  Изисквания към почвено-климатичните условия

Малината има широк ареал на разпространение, но има специфични изисквания към условията на отглеждане. Плодните пъпки по време на дълбокия покой издържат до -200С. както посочихме по-горе, ранното излизане от фаза покой често е причина за измръзване. Не понася почвено и въздушно засушаване! При валежи по-малко от 800 мм трябва да се подсигури напояване. Не понася преовлажняване на почвата! Подходящи са почви от черноземните до кафявите горски с пропусклив подорен хоризонт. Реакцията на почвата е желателно да бъде средно кисела до неутрална (рН 5,5 – 6,7 в КС). При по-ниски месторастения да се избират северни изложения или такива със североизточно или северозападно. Подходящи предшественици са тревно – фуражни, бобови култури, зърнено-фуражни, естествени ливади и пасища.

Размножаване

  Малината може да се размножава чрез семена, зрели издънки, зелени издънки, коренови резници и микроразмножаване. Обикновено се размножава чрез зрели издънки.                                                                                                                                               Засаждане

  Извършва се веднага след листопада през есента до рано напролет! Междуредовите разстояния се определят от вида на използваната техника – от 2.20 до 3 м. В личните стопанства, където не се използва техника. междуредията може да бъдат 1.5-2 м. Вътрередовото разстояние е около 0.5 метра. Най-добре е да се отворят бразди с дълбочина около 35 см по редовете. Ако това е невъзможно, се правят посадъчни ямки. Растенията се засаждат ръчно на няколко сантиметра по-дълбоко, отколкото са били в маточника. При засушаване след засаждане е задължително поливане, особено пролетта, когато започва вегетацията.                                                                                                                                                                                                     Резитба

 След засаждането издънките се изрязват на височина 20-25 см. При нападение от болести и неприятели се режат до почвената повърхност. След израстване на младите издънки до 10-15 см засадените се изрязват.

На Втората година се оставят само добре развитите, а слабите се отстраняват.

През третата година и след това за плододаване се оставят най-добре развитите издънки. На линеен метър броят им е от 10 до 16-20 в зависимост от района. След пререждане се съкращават и върховете. Височината е в зависимост от силата на издънките. Максималната височина обикновено е до 1.8 метра. За да се получи по-късна реколта и по-едри плодове, се съкращават някои издънки ниско (на най-долните няколко пъпки).

След приключване на беритбата се изрязват и изгарят всички плододавали издънки до почвената повърхност.

Болести и неприятели и растителна защита

 

Най-често срещаните болести по малината са: дидимела, сиво гниене, конитириум, антракноза, ръжда, листни петна, вирусни и микоплазмени болести.

Неприятели: малинов бръмбар, малинов агрилус, малинова галица, малиново комарче, малинова стъкленка, малинов молец, ягодово хоботниче, гъсеници и други неприятели.

Най-обобщената и съкратена схема за растителна защита, извлечена от борбата срещу всички болести и неприятели, е следната:

- Спазват се всички агротехнически мероприятия.

- Използване на здрав посадъчен материал при създаване на насажденията.

- Механична намеса по време на вегетацията и отстраняване и изгаряне на всички нападнати от болести или неприятели растения.

- Зимно пръскане до набъбване на пъпките – фунгицид с увеличени дози (вкл. бордолезов разтвор), обливат се целите издънки и почвата.

- Начало на бутонизация -височина на издънките 15-20 см – фунгицид – обливат се основно младите издънки и осигуряване пръскане на плододаващите от долната страна (подлистните дръжки).

- След около две седмици -фунаицид и инсектицид (трябва да се приложат всички предпазни мерки за опазване на пчелите),

- След беритба изрязване и изгаряне на плододалите издънки и до зимата по възможност отстраняване на всички остатъци от малините и плевелната растителност.

При отглеждане на ремотантни сортове само за лятно-есенна реколта е по-различна. Поради начина на плододаване не е необходима опорна конструкция. За плододаване се оставят по-голям брой издънки на линеен метър. Почти отпада необходимостта от растителна защита. Избягва се опасността от измръзване през зимата. Плододалите издънки се изрязват механизирано, което улеснява обработката и използването на хербициди през следващата година.

 

 

 

 

Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,жълта малина,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки, тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации