ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

ЛЕШНИК РЕЗИТБА И РАЗМОЖАВАНЕ

Биологични особености - лешникът е храст с много стъбла, достига височина до 6-7 метра. Плододава до 40 - 45 годишна възраст, живее до 60 - 80 години. Кореновата система се разпространява близо до повърхността на почвата. Не образува главен корен. Проражда към четвъртата-петата година. Пълното плододаване настъпва към десет - дванайсет годишна възраст. Храст на средна възраст може да даде 10 - 12 кг плодове. Лешникът е еднодомно растение с разделнополови цветове. Мъжките цветове са събрани в реси от 2 до 4 и повече, женските - в люспести пъпки. .

Лешниковите е сортове най-често са само стерилни, но има и само фертилни. Опрашването се извършва от вятъра.Изисквания към климата и почвата. Повечето лешникови сортове виреят добре при нашите климатични условия. Смята се, че лешникът не страда от студ в райони, където зимните температури не спадат под -25 до -30 градуса. Полупланинските райони са най-благоприятни за него.

Лешникът е не е особено взискателен към почвата, но най-добре вирее на свежи,
песъчливо-глинести почви, дълбоки 60 - 70 см.

Сортове - Трапезундски, има турски произход. Храстът дава редовно и изобилно. Плодове - средни до едри, овални, с ядка, изпълваща добре черупката, с превъзходен вкус и отлични качества. Узряват през втората половина на юли.

.

Римски лешникът е - плододава много добре и редовно. Плодовете са средни до едри, наподобяващи форма на кестен. Ядка, изпълваща добре черупката, с фин и сладък вкус. Зрее през втората половина на август. 

  • Резитба на .

    Лешникът е

  • Голямо значение за лешника има формиращата резитба. Тъй като това растение е светлолюбиво, цялата корона трябва да има достъп до светлина и въздух.

    • Първи начин на резитба:
    В сгъстените храсти се изрязват средните излишни клонки. Често страничните клонки се изкривяват встрани и се закрепват в това положение с тел. Получава се нещо като зелена „ваза” от средата, която има достъп на светлина и въздух.

    • Втори начин:
    Стволовете се завръзват, като се отклоняват наляво или надясно към два алуминиеви тела, които минават встрани от храста на височина 1,2 – 1,5 м от земята. Профилът на храста в този случай изглежда V-образно. Това по същество е шпалирна формировка, тъй като се прилага и при малините и лозето. При нея храстът заема по-малко място, отколкото при първата. За един храст най-добре е да се приложи първата формировка.

    • Трети начин:
    Може да се приложи експериментално. При него храстът придобива формата на дърво с един ствол, като останалите издънки се съкращават малко над повърхността. Стволът много бързо израства, покрива се с плодни клонки и на четвъртата година от живота си дава първата реколта. Обилният достъп на хранителни вещества, свободният достъп на светлина и въздух до короната обуславят и добрите ежегодни реколти, които могат да се получат. След 15 години, когато .

    Лешникът е започва да старее и да намалява плододаването му, се взима отвод в съседство на старото растение. След това ще се появи млад храст, който по-късно без пресаждане ще може да се отгледа по едностволовата схема.

    Една от постоянните грижи на градинарите е осветлението на короната на лешника, особено вътре в храста. При резитбата трябва да се отчете, че голяма част от цветните пъпки се намират на края на обрастващата дървесина. По тази причина трябва да се отстраняват с ножицата само засъхналите, старите и силно сгъстяващите се клонки от храста. Дори лешниковият храст да живее дълго, на 15-20 години обрастващите клонки започват да засъхват, от което се понижават добивите. Тогава трябва да подмладите храста. Това се прави постепенно, като се изрязват 1-2 от старите скелетни клони в годината възможно най-близо до земята, в ранна пролет, преди сокодвижението.

  •  
  • Размножаване на лешник
  • .

    Лешникът е се отнася към опрашваните от вятъра растения. За добра реколта е препоръчително да се засади повече от един екземпляр. Може да се използва и метода на изкуственото опрашване. За тази цел в средата на храстите, по-близо до женските съцветия, се поставят отрязани мъжки реси. Може да се постъпи и по друг начин: отрязват се реси и леко се потърква с тях женския плодник. Като правило мъжките реси цъфтят преди женските съцветия. В такъв случай трябва предварително да се събере прашец, като се откъснат ресите и се приберат в хартиен пакет. Не трябва да се държат дори и няколко минути на слънце, защото ще загинат. Пакетът се съхранява в хладилник при температура около 0°, докато не се покажат червените плодници. Тогава може с мека акварелна четка да се вземе прашец от плика и да се нанесе на близалцето на плодника. При малки храсти лешници този метод е удобен и надежден. Времето за опрашване на цъфтящият храст е съвсем малко- около 15 – 20 минути.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,лешници,бадеми,орехи, тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации