ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Как да предпазим през зимата #фиданките от зайци и мишки

Младите #фиданки може сериозно да бъдат повредени през зимата от зайци, мишки, водни плъхове, дори сърни и елени. Зайците са най-досадните „нападатели“, защото те огризват кората на младите #дървета и се развъждат в цялата страна. При по-дебела снежна покривка те засягат и по-ниските клони. Мишките повреждат главно корените и частта около кореновата шийка. Повреди нанасят понякога и гъските, те обелват кората на #овошките, ако няма зелена трева за паша.

Новозасадените дървета може да бъдат предпазени, ако се обвият стъблата им. За целта може дасе използват амбалажна хартия, парцали, слънчогледови стъбла и вършини. Най-сигурното средство за борба срещу мишките е поддържането на почвената повърхност в черна угар. Редовното трябва и да се поставят и примамки.

Силните миризми гонят зайците

Добре е стъблата и разклоненията на долните клони да се намажат със средства, които отблъскват – сернисто масло, варова емулсия със или без прибавка на разтворена сол.

Стволовете се намазват обикновено в сухо време през есента. През зимата това не се прави дори да се затопли времето, защото се предизвикват значителни пригори по стъблото и клоните. От тях могат да загинат младите дървета.

За намазване на стъблата се препоръчва и друга смес: в 400 г гореща вода се разтваря 400 г настърган сапун. Прибавят се 200 г нафталин и 1-2 чаени лъжички растително масло (слънчогледово, ленено). Сместа се вари докато добие гъста сметанова консистенция. След като се охлади е готова за използване.

Повредите от зайци са най-големи през февруари и това се обяснява с изчерпване на всички запаси от храна за тях. При обилна снежна покривка се препоръчва да се изрязват клонки и клонки, които трябва да се премахнат през пролетта. Те ще са примамки за зайците. Тая роля могат да играят също засадени наблизо и неорязани зелки. Някои стопани намазват стъблата със сланина, така отблъскват дългоухите пакостници.

Други #овощари пък окачват по дърветата широки ленти от яркочервен материал (тъкани), които. Тяхното люлеене отблъсква зайците. Счита се, че аналогично действие имат и ленти от алуминиево фолио, които блестят и при люлеене издават и шум.

Водните плъхове се срещат предимно в оризищата в района на #Пазарджик и #Пловдив.


« Назад към всички публикации