ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Какво яде листата на розите?

Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар. пчели листорези изрязват полукръгли части от листата на растенията не само на розите, но най-често забелязваме повредите по тях.

Независимо от щетите, които нанася, насекомото е полезно!

Важно! Поради факта, че може да посети толкова голям брой цветя за една минута храна, той се отглежда в търговската мрежа като опрашител на растенията. В някои региони насекомото е включено в Червената книга като застрашен вид, който се нуждае от внимателно наблюдение и защита.

То е повече от чудесен опрашител!Няма място за паника!Листорезата се храни с нектар от цветя. Скоростта на храната й е много висока, така че тя може да посети 20 вида цъфтящи растения за една минута на хранене. При хранене насекомото, воля-неволя, събира прашец по краката си и опрашването се случва при всеки полет до ново цвете.

Пчелата листорез използва листните полумесеци, за да изгради кошерчето си. Тя не яде листата, а строи с тях. Развива едно малобройно поколение годишно. Ларвите се хранят с полени и нектар, складирани от майката и напускат дома си едва на следващата година.

Тези пчели не са агресивни. Жилят много, много рядко, а и самото ужилване не е болезнено. Вредата, която нанасят, е само козметична. Реално растенията не страдат много, защото развиват бързо нови листа. Нагризаните листа притесняват повече вас, отколкото самото растение. Няма място за паника!Листорезата се храни с нектар от цветя.

Скоростта на храната й е много висока, така че тя може да посети 20 вида цъфтящи растения за една минута на хранене. При хранене насекомото, воля-неволя, събира прашец по краката си и опрашването се случва при всеки полет до ново цвете.

Пчелата за рязане на листа има предпочитания към листата.

Най-често може да се намери на роза, шипки, бирут, детелина, люцерна. Тя живее сама. Може дори да създаде гнездо в кухо дърво.

 

Обикновено гнездата съдържат една клетка с едно яйце, което лежи върху килим от листа на детелина или люцерна. Насекомите имат много малки челюсти, така че парчетата листа се смачкват много внимателно. Те не вредят на нито едно растение, дори на тези, с чиито листа се хранят. Елементи от чаршафите се изгризват, за да не се повреди съдовата система на растението.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-рози,мини рози,чаен-хибрид рози,малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,бяла ягода,жълта малина,годжи бери,нар,райска ябълка,смокини,ягоди тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации