ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Грозде „Молдова“ – Сорт с Висока Устойчивост на Болести и Студ

Сортът грозде „Молдова“ е популярен десертен сорт, известен със своята издръжливост и обилно плододаване. Той произхожда от Молдова и е създаден чрез кръстосване на сортовете „Гузал Кара“ и „Вилард блан“. Благодарение на своите отлични качества, „Молдова“ се радва на широко разпространение в много региони със сходни климатични условия. Това е сорт, който съчетава висока устойчивост на болести, голям добив и дълъг период на съхранение.

 

                                             Характеристики на сорта "Молдова" 

  • Гроздове: Гроздовете на сорта "Молдова" са големи, плътни и конични. Средното тегло на един грозд е около 800-1200грама, но при добри условия може да достигне и до 2-3 кг.

  •  

  •  Зърна: Зърната са големи, елипсовидни и тъмновиолетови на цвят. Кожицата им е плътна, което ги прави устойчиви на транспортиране и дълготрайно съхранение. Месестата част е хрупкава и сочна, с лек мускатов аромат и сладък вкус. 


  • Вкус: Гроздето "Молдова" се отличава със своя хармоничен, сладък вкус с леки плодови нотки. Съдържанието на захари е около 19-21%, а киселинността е около 3-5г/л. 

  • Устойчивост: Един от основните плюсове на сорта е неговата устойчивост на различни заболявания като мана, Брашнеста мана (оидиум) и сиво гниене. Също така е устойчив на ниски температури, което го прави подходящ за отглеждане в различни климатични условия. 


  •  Добив; Особено забележителен е добивът на този сорт. От една лоза, оформена на асмалък , може да се очаква среден добив от 20 до 25 килограма грозде, което го прави изключително продуктивен и икономически изгоден както за любители градинари, така и за професионални лозари. Високият добив и устойчивостта на сорта го превръщат в един от най-предпочитаните за отглеждане в домашни и комерсиални насаждения. 

                                            Как да отглеждате грозде „Молдова“

 

Сортът „Молдова“ е сравнително лесен за отглеждане и не изисква специални грижи, което го прави популярен избор за любители и професионални лозари. Ето някои основни насоки за успешното му култивиране: 

  • Местоположение: „Молдова“ предпочита добре осветени места, защитени от силни ветрове. Топлината и слънцето са ключови за качественото узряване на гроздовете. 

  • Почва: Подходяща е добре дренирана, плодородна почва, богата на органични вещества. Сортът може да се отглежда на различни видове почви, но най-добри резултати дава на леки, глинести почви.

  • Поливане: Гроздето „Молдова“ е сравнително устойчиво на засушаване, но редовното поливане в периодите на интензивен растеж и зреене е важно за постигането на високо качество на плодовете.

  • Подрязване: Редовното подрязване на лозата е необходимо, за да се стимулира плододаването и да се осигури добро проветряване. Препоръчва се средно или дълго рязане на леторастите.

  •  

                                               Предимства на сорта „Молдова“

 

  • Дълъг период на съхранение: Поради плътната кожичка на зърната, гроздето „Молдова“ може да се съхранява за дълъг период, без да губи вкусовите си качества. При правилни условия, може да се съхрани в продължение на няколко месеца. 


  • Устойчивост на болести: „Молдова“ има добра устойчивост на болести като мана и Брашнеста мана (оидиум), което намалява нуждата от химически третирания. 


  • Универсална употреба: Гроздето „Молдова“ е основно десертен сорт, но е подходящо и за приготвяне на сокове, вино и консерви.

  •  

                                                          Заключение


Гроздето „Молдова“ е отличен избор за любители и професионални лозари, благодарение на своята издръжливост, лесно отглеждане и високо качество на плодовете. Ако търсите сорт, който да ви осигури изобилна реколта от вкусни и здрави плодове с дълъг срок на съхранение, „Молдова“ е перфектният вариант.

МОЖЕ ДА КУПИТЕ ТУК

Montage създаден Bloggif

Разсадник Flower-Garden plant ПРЕДЛАГА ХРАСТОВИДНИ РОЗИ, КАТЕРЛИВИ РОЗИ, ПЛОДНИ ХРАСТИ, РАСТЕНИЯ ЗА ЖИВ ПЛЕТ, ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ, МЕДОНОСНИ РАСТЕНИЯ И ДЕКОРАТИВНИ ХРАСТИ ЗА ГРАДИНАТА тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации