ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Брезовият сок – чудодеен елексир на природата

Малко известната у нас напитка е изключително популярна в страната на Путин и в Шотландия. Още от древни времена славяните почитали брезата като растение, покровителстващо живота и даряващо здраве. И има защо - сокът от бреза лекува куп болести, засилва имунитета и не на последно място - пречиства кръвта и гони целулита.

Брезовият сок представлява живата дървесна мъзга на дървото. Събира се чрез дрениране в първите дни на пролетта, когато листенцата едва са напъпили. За целта в ствола на брезата се поставя метална тръбичка, по която изтичат дървесните сокове на растението. Те са особено полезни в края на зимата, защото съдържат в себе си всички живителни съставки на възраждащия се през пролетта живот.

НОВАТА МОДЕРНА НАПИТКА : ">

ВИТАМИНИ НА СКЛАД

  Брезовият сок е склад на витамини, осо­бено витамин С. Съдържа още орга­нични киселини, ароматни, дъбилни, биологично актив­ни вещества, маса минера­ли, от които най-много ка­лий, калций, магнезий, нат­рий, манган, мед и даже ти­тан. Растителните хормони, унищожаващи микробите, правят бре­зовия сок истински приро­ден имуностимулатор.

Едно от предимствата на пред кокосовата вода е съдържанието на сапонини. Сапонините са се се съдържат във бобовите растения, повечето зеленчуци и билки.  Според учените сапонините помагат за намаляване на „лошия“ холестерол, стимулиране на имунната система и предпазват организма ни от появата на ракови заболявания.

Прясната брезова вода има леко сладък вкус поради  фруктозата има водниста сиропообразна текстура. Този вид вода е идеална за добавяне към различни сокове или смутита. Брезовата вода съдържа  1% – 2% захари (фруктоза и ксилитол) в сравнение с кленовия сироп, който има 8% захар (най-вече захароза).

Брезовата вода традиционно се използва за промиване на <токсините от черния дроб и бъбреците. Поради тази причина тази вода помага за справяне с излишните килограми, намаляване на целулита и разбиване на уратните камъни. Тя съдържа много хранителни вещества, които се използват в организма за детоксикация. Можете да пиете – 150 мл всяка сутрин преди закуска в продължение на 4-6 седмици за най-добри резултати. Брезовата вода помага при , запек, грип, , и кожни заболявания като екзема.

ВАЖНО

* Събраният в града или крайградските райони сок не е екологично чист;

* Ако брезата е по-мал­ка от 30 см в диаметър, на нея може да се направи са­мо една дупка за събиране на сок;

* Когато сокът се стича бавно, не трябва да разширяваме дупката, а най-добре да изберем друго дърво;

* Ако сокът има непри­ятна миризма, това оз­начава, че дървото е зара­зено с гъбички – такъв сок не трябва да се пие;

* Брезовият сок може да предизвика алергия;

* Сокът се разваля бър­зо, затова се пие, докато е още пресен.

Брезовият сок рецепти

Най-доброто, което можем да направим с брезовия сок, е да го пием пресен и в натурален вид – тогава съдържа всички полезни вещества в пълен обем. В хладилник се съхранява не повече от два дни. По 1 чаша 3 пъти на ден.

Можем да изненадаме близки и приятели с чудесни коктейли, като смесим брезов сок със сок от черни боро­винки, червени боровинки, черноплодна офика, касис, ябъл­ки и вишни, а също така с различни настойки от рода на лайката, мента, липов цвят, шипки, мащерка, жълт кан­тарион, маточина.

Разбира се, брезовият сок в чист вид или в смес с дру­ги сокове и билки е най-полезната напитка, но ако иска­те да го съхранявате по-дълго, пробвайте някоя от след­ващите рецепти.

– Пресният сок се налива в 3-литров стъклен бур­кан, на дъното на който предварително са поставени няколко сухи корички ръжен хляб. Затваря се с капачка и се оставя на хладно място.

От брезов сок се получава хубаво вино. Варят се 6 л брезов сок и 350 г захар, докато течността се изпари до 5,5 литра. По време на варенето се образува пяна, която се събира с решетеста лъжица. В подходящ съд се поставят 1-2 резена лимон, добавя се 1 литър бяло вино от грозде и накрая се налива горещия брезов сок. След охлаждане на сместа до стайна температура се добавя половин чаена лъжичка суха мая, разбърква се и се оставя да престои 3-4 дни. След това съдът се затваря плътно и се съхранява на хладно място. След 2 седмици виното е готово.

left;">Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,жълта малина,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,ябълки, круши,дюли, мушмули, череши,бяла черница(moris allba), вишни, кайсии, праскови, сливи-тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации