ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Американска синя боровинка (Vaccinium corymbosum)-размножаване,отглеждане-ползи малкото синьо хапче

С кои изисквания трябва да се съобразите:

Най-подходящи са планинските места, където климатът е по-умерен. Въпреки това растението е устойчиво на студ, като по време на покоя през зимата издържа понижение на температурата на въздуха до минус 22-25 градуса.

Понася късните пролетни студове. Цветовете на културната боровинка са по-студоустойчиви от тези на горската и на много други овощни видове. Видът цъфти през май, когато почти няма опасността от мразове.

Въпреки че понася засенчване, расте и се развива по-добре, ако се засади на добре огрявано място.

Предпочита по-леки почви - песъчливо-торфените с кисела реакция (pH 4,3-4,8). Неподходящи за растението са тежките глинести почви или почвите с алкална реакция.

Тъй като кореновата система на растението е разположена по-плитко, не понася засушаване

Боровиката е и както останалите овощни видове, се засаждат през есента или пролетта. В зависимост от това колко растения ще се отглеждат, това може да стане в редове или разпръснато из градината.

При засаждане на повече растения, се оформят редове, които са на разстояние 2,5-3,0 метра един от друг. В самия ред разстоянията могат да варират в зависимост от сорта - между 1.00-1.50 м.

Редовете трябва да са ориентирани в посока север-юг, за да са по-добре огряти от слънцето.

Напоследък разсадът от боровинки се продава в контейнери. Предлагани така растения могат да се засаждат почти целогодишно. Ако времето за периода е много топло, трябва да се осигури напояване.

Препоръчително е разсада да е поне 2 годишен с добре развита коренова система.

Ако разсадът е купен в саксии, корените се изтръскват от почвата и се разстилат добре, за да могат да се разположат добре в посадъчната ямка.

При отглеждане на боровинки поливането е задължително. Така че ако растенията са повече, капковата система е добро решение.

Цветовете през първите 1-2 години се премахват, за да не се изтощава младото растение.

Размножаване

Боровиката е се размножава подобно на останалите ягодоплодни култури - вегетативно и чрез семена.

В практиката най-често се използва вкореняване на зрели или на зелени резници.

Зрели резници се събират рано през пролетта (може и късно през есента), като се вземат от добре развити едногодишни прирасти.

Резниците са с дължина 10-15 см и имат 4-5 пъпки. Те се засаждат в като на повърхността се оставят 1-2 пъпки.

Препоръчително е долният им край да се реже косо непосредствено под най-долната пъпка. За да станат готови за засаждане на постоянно място, вкоренените резници трябва да бъдат доотгледани още един вегетационен период.

Зелени резници се събират през лятото - юни – до началото на юли от растящите едногодишни леторасли, нарязват се на същата дължина. Добре е към долния им край да остане и част от двегодишното стъбло, за да се получат т.н. резници с пета.

Преди да бъдат засадени в съдовете за вкореняване, долните листа се отстраняват, а най-горните 2-3 листа се съкращават приблизително до 1/2    ползи-малкото синьо хапче                                                                                                                                1/2.

Боровиката е и са много ценени заради състава си от антиоксиданти, на първа позиция сред плодовете, но те съдържат полезни за червата фибри и много витамин C, който се грижи за имунитета. Синята боровинка е по-полезна от тази, която е отгледана в градина. Освен значителни дози витамин A и C, боровинката съдържа захари, органични киселини, пектин, танини, флавоноиди, минерали, полифеноли, есенциални киселини, желязо.               В съдържанието им има съставка, проантоцианидин, която предпазва зъбите от кариеси, тъй като пречи на оформянето на зъбни плаки.Проучвания от години сочат, че боровинките са толкова полезни, колкото вкусни. Антиоксидантите в състава на боровинката редуцират риска от сърдечни, ракови и много други болести. Веществата в нея забавят стареенето и отслабването на мозъчната дейност.                                                                            Боровинките подобряват зрението, затова те са препоръчителни за хора, чиито професии изискват остро зрение. Съставките в тях тонизират и се борят срещу неприятни болки в стомашната зона. Плодовете на боровинките понижават кръвната захар и са полезни за хора, които са болни от захарен диабет.                                                                                                                                                                                                               Те подобряват микрофлората в червата и редуцират ферментацията в тях, тъй като понижава киселинността на стомашния сок. А това способства за премахване на киселините. Пресни плодове се използват за лечение на жлъчно-каменна болест, на цистит, на язва на стомаха и дванадесетопръстника, а сушени боровинки и спиртна настойка от тях са страхотно средство срещу диария. Сок от червени

Боровиката е може да блокира инфекция на пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат върху клетъчните стени. Учени твърдят, че той може да унищожи бактерията хеликобактер пилори, която се счита за основен фактор за образуване на язви на стомаха и рак на стомаха. Ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,жълта малина,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки, тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации