ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА РОЗИ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА Flower-Garden plant предлага Храстовидни рози,Катерливи рози,Десертни лози,Декоративни храсти,Декоративни треви,Плодни храсти, тел за поръчки 0887/31-35-38

В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Райската ябълка (Diospyros kaki)-ОТГЛЕЖДАНЕ И ПОЛЗИ

Райската ябълка (Diospyros kaki) е студоустойчива субтропична овощна култура, която може успешно да се отглежда при нашите климатични условия в голяма част от полските райони на страната. За нейна родина се счита Китай, където от дълбока древност са познавали и прилагали лечебните й свойства. В миналото тя е била използвана при  лечение на скорбут, инфекции, възпалителни процеси и др.

В Европа райската ябълка е разпространена като културно растение по-късно, през XVI-ХVII век. В България този екзотичен вид започва да се отглежда към средата на XX век в южните райони на страната и по Черноморието от любители овощари с декоративна цел заради красивите жълто-оранжеви плодове. По-късно, след като се популяризират хранителните и лечебните им качества, интересът към културата нараства.

Райската ябълка (Diospyros kaki) е богата на витамините: С, В (В1,В2,B6), Р, К, Е, на макро- и микроелементи (калий, желязо, фосфор, калций, магнезий, мед и др.). Узрелите плодове съдържат каротини (жълто-оранжеви растителни пигменти, които са мощни антиоксиданти), танин, пектин, голямо количество йод. Те се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, при заболявания на щитовидната жлеза, за подобряване на зрението и на имунната система. В узрелите плодове от захарите преобладава съдържанието на фруктозата, което ги прави подходящи за консумация от диабетици.

Райската ябълка (Diospyros kaki) е дърво, което достига на височина до 10-12 м. Тя е двудомно растение. Цъфти в края на май. Характерна особеност за този вид е, че освен чрез оплождане, то плододава и партенокарпно (без оплождане). В масивите с райска ябълка се отглеждат специални сортове опрашители на женските цветове.
Културата се размножава чрез присаждане – за подложка се използва кавказката хурма. 
Облагородените дръвчета започват да плододават 3-4 години след засаждането.
Райската ябълка има голяма продължителност на живот – над 100-200 години. Срещат се видове на възраст повече от 300-400 години.

Тази култура може да се отглежда на различни типове почви. Тя се развива най-добре на дълбоки, влагоемни, богати на органични вещества почви, с неутрална реакция. 
Райската ябълка е студоустойчива култура. В състояние на покой растенията понасят без проблем отрицателни температури до минус 20ºС, а някои сортове (Костата) – и по-ниски, до минус 23ºС.

Към влагата в почвата тя проявява повишени изисквания, особено през периода на цъфтеж и наедряване на плодовете. Продължителното засушаване се отразява неблагоприятно на вегетацията й, води до преждевременен листопад и причинява пригори по плодовете.
Райската ябълка се засажда през есента или рано напролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). При създаване на насаждение с райска ябълка разстоянието между редовете и между растенията в реда трябва да бъде най-малко 5 м. Преди засаждане на фиданките се препоръчва торене – внасяне в ямките на минерални торове (NРK), а при наличност – и на  оборски тор. Корените на фиданките се опресняват. След засаждането растенията се поливат.

При прилагането на добра агротехника – почвообработки, торене, резитби (фитосанитарни, просветляващи, подмладяващи) и отглеждане на  добри сортове опрашители, добивите могат да достигнат 5000-5500 кг от декар.
Райската ябълка се напада от брашнеста мана, а при влажно време – от патогени, причиняващи гниене (сиво гниене). Растително защитните пръскания се провеждат в началото на вегетацията, преди цъфтежа, с медсъдържащи фунгициди.

Културата узрява през втората половина на октомври. Плодовете се прибират, когато достигнат характерната за сорта големина, а по-късно омекват и встъпват в консумативна зрелост. Дръжката на плода трябва да се реже до чашката.
Плодовете на райската ябълка се съхраняват при температура 1-2ºС и относителна влажност на въздуха над 85%. Те могат да се прибират и след листопада (слабите слани не повреждат плодовете).

Плодовете се консумират пресни, в замразено състояние и изсушени. От тях се приготвят сладка, мармалади, плодови напитки и сладкиши, а от дървесината – скъпи сувенири, музикални инструменти, мебели и др.

Разсадник Flower-Garden plant предлага-малини,къпини,арония,цариграско грозде,касис,боровинки,бяла ягода,жълта малина,годжи бери,нар,райска ябълка,смокини,ягоди тел за поръчки 0887/31-35-38


« Назад към всички публикации